wtorek, 14 sierpnia 2012

Tarta mocno czekoladowa


              Czasami, w dni takie jak ten dzisiejszy - kiedy za oknem  ściana deszczu a temperatura spada do 12 (sic!) stopni,  nachodzi mnie ochota na coś bardzo mocno czekoladowego. Oczywiście można zjeść klika kostek dobrej czekolady, ale to byłoby zdecydowanie zbyt proste !


Czekoladowa tarta nie jest jednoznacznie słodka. Dzięki nadzieniu z gorzkiej czekolady ma wręcz wytrawny smak. Ale takie właśnie "wytrawne" słodkości są idealne przy takie aurze.  I niech czekoladowa moc będzie z Nami !


Składniki na ciasto :
1 ¼ szklanki mąki tortowej
7 łyżek masła utrzymanego w temperaturze pokojowej
¼ szklanki cukru
2 duże żółtka
½ łyżeczki aromatu waniliowego

Składniki na nadzienie:
9 łyżek masła
200 dag gorzkiej czekolady wysokiej jakości
Trzy duże jajka
¼ szklanki cukru
½ szklanki śmietanki kremówki 30 %


Blaszkę do tarty ( ja użyłam o średnicy 25 cm) natłuścić i oprószyć bułką tartą.

Mąkę połączyć razem z masłem oraz cukrem i rozpocząć zagniatanie (można składniki wsypać do miski i mieszać drewnianą szpatułką) tak, aby powstały duże okruchy.

W osobnej miseczce zmieszać żółtka oraz aromat waniliowy i powoli dolewać do wcześniej zagniecionej masy.
Powstałe ciasto włożyć do plastikowego woreczka i umieścić na godzinę w lodówce.

Po godzinie nastawić piekarnik na 180 stopni. Na mocno oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i wyłożyć nim blaszkę. Jeśli  jest zbyt łamliwe i nie daje się przenieść w całości wówczas można wylepić nim blaszkę. Efekt będzie dokładnie taki sam.

Ciasto piec 20 minut. Należy pamiętać o obciążeniu blachy grochem wysypanym na papier do pieczenia. Wówczas ciasto nie zacznie nam rosnąć. Po 20 minutach ściągnąć obciążenie – jeśli spód ciasta jest lekko surowy należy wstawić go na kolejne 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika.

Wykonanie nadzienia :

200 dag gorzkiej czekolady rozpuszczamy  w kąpieli wodnej wraz z masłem tak, aby powstała jednolita i gładka masa. Przestudzamy. 
W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka z dodatkiem cukru. Wlewamy do przestudzonego kremu czekoladowego. Powinien znacznie zgęstnieć. Na koniec wlewamy śmietankę i intensywnie mieszamy aby otrzymać aksamitny krem.

Na wcześniej upieczone ciasto wylewamy masę czekoladową (należy robić to bardzo ostrożnie żeby nie pobrudzić jasnych boków ciasta). Jeśli ktoś chce lekko złamać wytrawny smak gorzkiej czekolady, może przed wylaniem posmarować upieczony spód konfiturą malinową lub wiśniową.
Wkładamy do piekarnika i kontynuujemy pieczenie przez 10-15 minut. Nie zmniejszając temperatury.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, podawane z musem malinowym lub wiśniami w żelu. 

Smacznego !




Inspirowane : C. Bretherton, STEP-BY-STEP Baking

1 komentarz:

Followers