Bawaria to region który słynie z wyśmienitych słodkich
wypieków. Śliwkowe ciasto bawarskie jest połączeniem słodkiego drożdżowego
chleba ze świeżymi lekko kwaskowatymi owocami. Kiedy na osiedlowym placyku zobaczyłam pierwsze skrzynki ze
śliwkami nie mogłam zrobić niczego innego jak tylko wybrać te najlepsze i
zabrać się do pieczenia :) Uwielbiam lato za sezonowość i bogactwo smaków … szkoda że
tak szybko się kończy …
Składniki na ciasto :
1 ½ łyżeczki suchych drożdży instant
2 ¾ szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
3 duże jajka utrzymane w temperaturze pokojowej
9 łyżek niesolonego masła
1 łyżka oleju
Składniki na nadzienie :
2 łyżki suszonej bułki tartej
875 dag śliwek
2 duże żółtka
½ szklanki cukru
¼ szklanki słodkiej śmietanki 30 %
Drożdże wsypać do miseczki, dodać ¼ szklanki lekko ciepłej
wody, wymieszać i pozostawić na 5 minut do całkowitego rozpuszczenia.
Mąkę przesiać na blat, zrobić wgłębienie i wypełnić je cukrem,
solą, jajkami i wcześniej przygotowaną mieszanką wody i drożdży.
Ciasto ugniatać przez około 10 minut aż stanie się bardzo elastyczne.
Jeśli będzie lepiło się do rąk należy je podsypywać mąką aż do momentu kiedy z
łatwością będzie odchodziło od rąk i blatu. Masło zmiękczyć tak aby stanowiło gładką masę i powoli
dodawać do ciasta ciągle wyrabiając.
Uformować kulę i odłożyć ją do wcześniej
lekko naoliwionej miski. Przykryć bawełnianą ściereczką i włożyć na minimum 2
godziny do lodówki (jeśli możesz zostaw ciasto na dłużej, w lodówce może leżeć
nawet całą noc!). Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Po wyciągnięciu z lodówki należy je rozwałkować, ciasto
zawinąć wokół wałka i luźno rozłożyć na
uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremce. Ja użyłam formy
do tarty o średnicy 27 cm,
z nadmiaru ciasta które zostało zrobiłam dodatkowo dwie średniej wielkości okrągłe
drożdżówki i upiekłam wszystko razem.
Śliwki umyć, podzielić na połówki wyciągając pestkę. Na
rozłożonym na blaszce cieście ułożyć gęsto śliwki lekko wbijając je bokiem i
odstawić na 40 minut, tak aby ciasto nabrało temperatury pokojowej i lekko się „nadmuchało”.
Żółtka i 2/3 cukru umieścić w osobnej miseczce, dodać
śmietanę i wszystko delikatnie zmieszać i odstawić.
Ustawić piekarnik na 220 stopni, ciasto ze śliwkami posypać
pozostałym cukrem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Następnie
wyciągnąć, wylać na lekko podpieczone już ciasto mieszankę żółtek, cukru i
śmietanki i obniżając temperaturę piekarnika do 180 stopni piec przez około 40
minut aż ciasto zrobi się rumiane a nadzienie stężeje.
Podawać schłodzone ( o ile ktoś będzie w stanie wytrzymać
nie zjadając jeszcze cieplutkiego kawałka :) ).
Smacznego !
Inspirowane : C. Bretherton, STEP-BY-STEP Baking
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz