niedziela, 12 sierpnia 2012

Tarta z borówką amerykańską


       Tarta z borówką amerykańską przygotowana według przepisu francuskiego cukiernika Pierra Hermé  jest wyśmienita – cienka, krucha, o mało słodkim cieście i intensywnym smaku borówek. Nie wymaga zastosowania żadnych dodatków, jej smak broni się sam !  
 

Składniki na ciasto :
- 130 g masła
-1/6 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 175 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru pudru

Nadzienie owocowe :
- 500 dag borówek amerykańskich
- 60 g cukru pudru

Formę do tarty o średnicy 27 cm natłuścić masłem lub margaryną i opruszyć bułka tartą.

Wszystkie podane na ciasto składniki dokładnie wymieszać i zagnieść z nich ciasto. Włożyć do plastikowej siatki i włożyć do lodówki na 1,5 – 2 godziny.

Piekarnik nastawić na 220 stopni. Wyciągnięte z lodówki ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 3 mm. Ciasto musi być dosyć cienkie gdyż nadzieniem są jedynie owoce – to one muszą grać tu pierwsze skrzypce :) Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej blaszkę. Nakłuć widelcem.

Ciasto włożyć na 3-4 minuty do piekarnika tak aby złapało lekko złotego koloru, można obciążyć grochem wysypanym na papier do pieczenia. Ciasto wówczas nie zacznie rosnąć.

Borówkę amerykańską wymieszać z cukrem pudrem i wyłożyć na leciutko podpieczone ciasto.

Temperaturę piekarnika obniżyć do 200 stopni i włożyć ciasto z powrotem na 25 minut.

Smacznego ! 





Inspirowane : przepis francuskiego cukiernika - Pierra Hermé

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Followers