Składniki na ciasto :
- 130 g masła
-1/6 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 175 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru pudru
Nadzienie owocowe :
- 500 dag borówek
amerykańskich
- 60 g cukru pudru
Formę do tarty o średnicy
27 cm
natłuścić masłem lub margaryną i opruszyć bułka tartą.
Wszystkie podane na
ciasto składniki dokładnie wymieszać i zagnieść z nich ciasto. Włożyć do
plastikowej siatki i włożyć do lodówki na 1,5 – 2 godziny.
Piekarnik nastawić na 220
stopni. Wyciągnięte z lodówki ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na
grubość około 3 mm.
Ciasto musi być dosyć cienkie gdyż nadzieniem są jedynie owoce – to one muszą
grać tu pierwsze skrzypce :) Wyłożyć nim przygotowaną wcześniej blaszkę. Nakłuć
widelcem.
Ciasto włożyć na 3-4
minuty do piekarnika tak aby złapało lekko złotego koloru, można obciążyć
grochem wysypanym na papier do pieczenia. Ciasto wówczas nie zacznie rosnąć.
Borówkę amerykańską
wymieszać z cukrem pudrem i wyłożyć na leciutko podpieczone ciasto.
Temperaturę piekarnika
obniżyć do 200 stopni i włożyć ciasto z powrotem na 25 minut.
Smacznego !
Inspirowane : przepis francuskiego cukiernika - Pierra
Hermé
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz