Tradycyjna angielska tarta – niezwykle maślana i sycąca. Jej
nazwa wywodzi się od miejsca gdzie została stworzona – małego miasteczka
Bakewell. Podawana na ciepło lub zimno z waniliowymi lodami … pycha !
Składniki na ciasto :
1 1/2 szklanki mąki tortowej
5 płaskich łyżek nie
solonego masła, schłodzonego i posiekanego
¼ szklanki białego cukru
1 żółtko
Skórka starta z połowy cytryny
Składniki na nadzienie :
6 płaskich łyżek masła (utrzymanego w temperaturze
pokojowej)
½ szklanki brązowego cukru (zamiennie można użyć białego)
3 duże jajka (utrzymane w temperaturze pokojowej)
Pół łyżeczki aromatu migdałowego
15 dag pyłu migdałowego (migdałów rozdrobnionych na mączkę)
Kilka łyżek dżemu malinowego ( im bardziej kwaśny tym
lepiej)
¼ szklanki płatków migdałowych
Kilka łyżek cukru pudru do dekoracji
Przygotowanie ciasta :
Foremkę do tarty natrzeć tłuszczem oraz delikatnie oprószyć
bułką tartą. Ciasto można przygotować na dwa sposoby : ugniatać ręcznie lub
posłużyć się robotem kuchennym. Żadna z
opcji nie jest lepsza lub gorsza – jeśli jesteś posiadaczką urządzenia
mieszającego użyj go !
Do misy robota wsyp przygotowana wcześniej mąkę oraz dodaj
masło. Rozpocznij mieszanie na niskich obrotach. Kiedy mąka i masło zaczną
tworzyć małe „grudki” dodaj cukier i nadal mieszaj. W osobnej miseczce połącz
ze sobą żółtko oraz startą na tarce skórkę z cytryny. Następnie powstałą
zawiesinę wlej do wciąż mieszającego się ciasta. Miksuj około 3-5 minut, możesz zwiększyć obroty.
Gotowe ciasto przełóż do miseczki, zakryj i włóż na 2
godziny do lodówki. Ciasto będzie dosyć tłuste – nic się nie przejmuj taki
właśnie jego urok :)
Po dwóch godzinach wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na
mocno posypanej mąką desce. Ciasto będzie klejące, podsypuj je ciągle mąką i
rozwałkuj na grubość mniej więcej 3
mm. Jeśli rozwałkowana płachta nie będzie chciała się
przenieść w całości – wylep nią blaszkę. Efekt będzie dokładnie ten sam.
Włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Należy
pamiętać o obciążeniu go grochem wysypanym na papier do pieczenia. Wówczas
ciasto nie zacznie nam rosnąć. Piecz 20 minut. Jeśli po usunięciu grochu okaże
się że środek ciasta jest jeszcze surowy włóż je na kolejne 5 minut – ale już
niczym nie obciążaj.
Przygotowanie nadzienia :
Do misy robota wsyp cukier oraz nałóż masło. Rozpocznij
miksowanie tak, aby powstała delikatna puszysta masa. Następnie dodaj aromat
migdałowy, wbij trzy duże jajka, na końcu dołącz pył migdałowy. Dokładnie
wymieszaj aby powstała jednolita masa.
Na wyciągnięte z piekarnika ciasto nałóż warstwę dżemu
malinowego. Następnie pokryj go masą migdałową i na końcu obsyp migdałami w
płatkach. Tak przygotowane ciasto wsadź z powrotem do piekarnika na 40 min,
powinno upiec się na złocisty brązowy kolor.
Ostudzone ciasto można delikatnie posypać cukrem pudrem,
serwując wraz z gałką lodów waniliowych.
Bakewell tart to ciasto bogate w tradycję i głębię.
Wystarczy mały kawałeczek aby poczuć całą gamę smaków – słodycz, aromat i smak
migdałów kontrastujące z kwaśnym malinowym dżemem. Nadzienie o zupełnie nowej
dla mnie konsystencji – bardzo puszystej i wręcz „omletowej”, jakże innej od
cięższych mas opartych na budyniu czy serku mascarpone.
Jeśli ktoś nie lubi mocno słodkich deserów polecam
zmniejszyć ilość dodanego do nadzienia cukru – ¼ szklanki w zupełności tu
wystarczy.
Proszę również uważać na ilość dodanego masła - ma go być dokładnie tyle ile w przepisie.
Jeśli dodamy go zbyt wiele ciasto utraci migdałowy posmak i stanie się ciężko
maślane i zwyczajnie zbyt tłuste.
Smacznego !
Musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńChętnie zrobiłabym taką tartę:))
Pyszna, pyszna :) Jak tylko skończą się sezonowe owoce na pewno upiekę ją ponownie :) Będzie świetna na jesienne, deszczowe wieczory ... albo mgliste poranki do kawy .. mmm...
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda wprost zjawiskowo. :) Skusiłabym się na kawałek, jak nie dwa...
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, zapisuje sobie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSygnaturko, ależ Ty masz pięknego kota! Tarta wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń