Kolejna blogowa ich odsłona to Ciasto jogurtowe ze śliwkami.
I niech was nie zwiedzie anielski wygląd - pod kruszonką czai się prawdziwa kwaskowata bestia :)
Składniki na ciasto:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 1/2 szklanki mąki
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
70 dag twardych śliwek
Składniki na kruszonkę:
Składniki na kruszonkę:
15 dag mąki pszennej
10 dag masła
10 dag cukru pudru
Wykonanie :
Wykonanie ciasta jogurtowego jest niezwykle proste i nie wymaga bardzo dużego doświadczenia :) Jogurt naturalny, jajka oraz olej połączyć ze sobą i wymieszać. W osobnym naczyniu zmieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Składniki mokre powoli połączyć z sypkimi aż powstanie jednolite ciasto.
Wylać je na uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tartą blaszkę. Ja użyłam prostokątnej o wymiarach 20cm/30cm.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Ułożyć na cieście ( ja układałam skórka do dołu, jednak można również delikatnie wbijać je bokiem, wówczas zmieści się ich znacznie więcej).
Z mąki, masła i cukru pudru zagnieść palcami kruszonkę i posypać nią śliwki.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !
Wylać je na uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tartą blaszkę. Ja użyłam prostokątnej o wymiarach 20cm/30cm.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Ułożyć na cieście ( ja układałam skórka do dołu, jednak można również delikatnie wbijać je bokiem, wówczas zmieści się ich znacznie więcej).
Z mąki, masła i cukru pudru zagnieść palcami kruszonkę i posypać nią śliwki.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz