środa, 22 sierpnia 2012

Ciasto jogutowe ze śliwkami pod kruszonką

                  Śliwkowe szaleństwo nie opuszcza mnie już od tygodnia .. i nic nie mogę na to poradzić że uwielbiam je pod każdą postacią i mogłabym jeść na okrągło ! Te twarde, mocno kwaśne na ciasto ... te mięciutkie, nie dające się oderwać od pestki, do jedzenia przy wieczornym oglądaniu filmów :) 
Kolejna blogowa ich odsłona to Ciasto jogurtowe ze śliwkami. 
I niech was nie zwiedzie anielski wygląd - pod kruszonką czai się prawdziwa kwaskowata bestia :)





Składniki  na ciasto:
  
1 szklanka jogurtu naturalnego
 1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki
 1 opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
70 dag twardych śliwek

Składniki na kruszonkę:

15 dag mąki pszennej
10 dag masła
  10 dag cukru pudru





Wykonanie :

Wykonanie ciasta jogurtowego jest niezwykle proste i nie wymaga bardzo dużego doświadczenia :)  Jogurt naturalny, jajka oraz olej połączyć ze sobą i wymieszać. W osobnym naczyniu zmieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Składniki mokre powoli połączyć z sypkimi aż powstanie jednolite ciasto.
Wylać je na uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tartą blaszkę. Ja użyłam prostokątnej o wymiarach 20cm/30cm.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Ułożyć na cieście ( ja układałam skórka do dołu, jednak można również delikatnie wbijać je bokiem, wówczas zmieści się ich znacznie więcej).
Z mąki, masła i cukru pudru zagnieść palcami kruszonkę i posypać nią śliwki.
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Followers