wtorek, 28 sierpnia 2012

Sernik z dyniowym puree


                 
                    Najlepszym sposobem na opisanie tego wyjątkowego sernika,  jest porównanie go do tradycyjnego New Jork cheesecake połączonego z puree z dyni. Ciasto ma idealną, gładką konsystencję, połączoną z subtelnym smakiem imbiru, goździków i gałki muszkatołowej. Wszystko oblane warstwą ze śmietanki.  Naprawdę, trudno się od niego oderwać !


Składniki na podstawę :

15 dag herbatników maślanych
5 dag herbatników korzennych
1 łyżka białego cukru
6 łyżek nie solonego masła

Składniki na masę serową :

2/3 szklanki brązowego cukru
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki tartego imbiru
1/8 łyżeczki goździków
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki soli
50 dag pełnotłustego sera śmietankowego
3 duże jajka (utrzymane w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka puree z dyni (gotowego lub zrobionego własnoręcznie)
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy

Polewa śmietankowa : 

Szklanka śmietany ( 12% lub 18 % tłuszczu), ważne aby była gęsta i kremowa
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ szklanki białego cukru


Wykonanie :

Pierwszym krokiem w wykonaniu sernika z dynią jest zrobienie dyniowego puree.
Będzie ono potrzebne w fazie wykonywania masy serowej, jednak musi być chłodne więc najlepiej od niego zacząć.
50 dag dyni ( waga ze skórką) obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku do momentu kiedy zmięknie. Upieczona dynię miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiego puree. Odkładamy na bok.

Herbatniki oraz ciasteczka imbirowe kruszymy na pył (można użyć blendera lub jeśli ktoś go nie posiada włożyć herbatniki do ściereczki i wałkować aż powstaną okruszki). Dodać cukier oraz roztopione masło. Powstanie plastyczna masa którą należy szczelnie wyłożyć blaszkę (ja użyłam prostokątnej o wymiarach 20x30).
Włożyć do piekarnika na 10 minut, w temperaturze 180 stopni, wyciągnąć i ostudzić.

W oddzielnej misce połączyć ze sobą : cukier, cynamon, imbir, rozdrobnione goździki, gałkę muszkatołową oraz sól.

Do misy miksera wyłożyć ser i rozpocząć miksowanie aż stanie się gładki i puszysty.  Stopniowo dodawać przygotowaną suchą mieszankę, następnie pojedynczo jajka, ekstrakt z wanilii, puree z dyni oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksować do uzyskania jednolicie gładkiej masy. Masa sernikowa będzie rzadka – proszę się tym nie przejmować w procesie pieczenia jajka oraz mąka ziemniaczana zwiążą wszystkie składniki.

Wyłożyć masę serową na upieczony wcześniej spód.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Na najniższy poziom piekarnika włożyć naczynie (może być inna blaszka do ciasta) wypełnione gorącą wodą. Sernik pieczony w piekarniku wilgotnym od pary będzie idealnie wilgotny i nie wyschnie.
Na środkowy poziom piekarnika włożyć nasze ciasto i piec przez 30 minut. Po tym czasie zredukować temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 25 minut.

 W czasie kiedy sernik będzie kończył się piec, należy ubić na niskich obrotach miksera śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy. Tak powstałą masę wyłożyć na górę upieczonego sernika i wstawić do piekarnika na 8 minut.

Po wyciągnięciu sernik schłodzić minimum 8 godzin (najlepiej pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc).

Smacznego !





Inspiracja :


11 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł na sernik! chętnie spróbowałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam sernik nowojorski, więc Twój na pewno również by mi bardzo smakował:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To juz prawie sezon na dynie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się bosko. :) Nie mogę doczekać się pełni sezonu dyniowego, by móc zrobić takie cudo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Będzie idealny na halloween :D Na stole dynie - straszaki a na talerzyku sernik z dyniowym puree :D

    OdpowiedzUsuń
  6. jak tak analizuję przepis, dochodzę do wniosku, że cudowny! i tyle ma aromatycznych przypraw... wooow ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Musiało cudownie smakować, swoja drogą zastanawiam się czy dostanę gdzieś dynię. Zwykle miałam z babcinego ogródka, ale w tym roku nie ma! Przepiękne to ostatnie zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie na osiedlowym placyku roi się już od dyń wszelkiego koloru i wielkości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakoś nie możemy się przekonać do sernika z dynią :P Ale po takim smakowitym zdjęciu w końcu zabierzemy się za pieczenie sernika :P

    OdpowiedzUsuń
  10. fantastyczny sernik! Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ostatnie zdjęcie jest absolutnie cudowne :)

    OdpowiedzUsuń

Followers