Ta pyszna tarta kusi nas ciekawym połączeniem : kruchym
spodem, nadzieniem z śmietankowego serka oraz plastrów cynamonowo- cukrowanych
jabłek, garstką migdałów. Najlepsza podawana jeszcze ciepła, prosto z
piekarnika, kiedy ciasto jest jeszcze przyjemnie kruche a nadzienie miękkie i mocno
śmietankowe.
Lubię używać do tego ciasta jabłek gatunku Granny Smith. Są
dostępne praktycznie przez cały rok, ponadto posiadają przyjemny kwaśny smak i
kruchą teksturę. Nie rozpadają się podczas pieczenia. Jeśli nie masz możliwości
użyć właśnie tego gatunku pamiętaj aby zastosować inne, ale również kruche i
twarde jabłka.
Składniki na podstawę:
1 szklanka ( 130 g) mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
1/3 szklanki (35g) cukru pudru
½ szklanki (110g) zimnego,
niewolonego masła, pociętego w małe kawałeczki
Nadzienie serowe :
230 g śmietankowego serka
białego, utrzymanego w temperaturze pokojowej
1/5 szklanki (40g) białego cukru
1 duże jajko
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 budyń śmietankowy
Nadzienie z jabłek :
¼ szklanki (50
g) białego cukru
1 łyżeczka cynamonu
80 dag jabłek (3-4 duże jabłka), każde pocięte na 16 części
½ szklanki ( 50g) migdałów w płatkach
Wykonanie :
Do misy robota kuchennego wsypać mąkę, sól, cukier i
rozpocząć mieszanie. Dodawać powoli masło do momentu kiedy składniki się
połączą i utworzą ciasto. Oczywiście wszystkie składniki można również połączyć
ręcznie ugniatając ciasto. Gotową formę do tarty o średnicy 23 cm wyłożyć ciastem na
grubości około 0,5
centymetra. Włożyć
do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Serek śmietankowy wyłożyć do miski i miksować do momentu
kiedy stanie jedwabiście gładki. Dodać cukier i nadal mieszać. Następnie dodać
jajko, ekstrakt waniliowy oraz budyń.
W osobnej misce połączyć ze sobą pocięte na kawałki jabłka,
cukier oraz cynamon. Odstawić na chwilę.
Nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni. Kiedy będzie
już gotowy włożyć blaszkę z podstawą tarty na 5-6 minut aby chwilkę się
podpiekła ( należy pamiętać o obciążeniu ciasta grochem lub kuleczkami tak aby
nie zaczęło rosnąć). Po wyciągnięciu z
piekarnika wyłożyć na lekko podpieczony spód masę serową, następnie jabłka.
Włożyć do piekarnika na 5-7 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 200 stopni i piec 40-45
minut. 20 minut przed końcem pieczenia jabłka posypać płatkami migdałów.
W oryginalnym przepisie migdały powinno się wyłożyć na
jabłka od razu, jednak pod wpływem tak wysokiej temperatury zbyt szybko
brązowieją, część z nich wręcz się przypala. Lepiej wyłożyć je pod koniec
pieczenia, będą wyglądały bardziej estetyczne.
Smacznego !
Inspiracja : www.joyofbaking.com
Bardzo podoba mi się tu u Ciebie. To blog z wielka klasą, której zazdroszczę:-). A tartę dodałam do ulubionych, co znaczy, że prędzej, czy później zostanie wypróbowana. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowo :) Mam nadzieję że ciasto będzie smakowało :)
UsuńWyglada wspaniale! A z jesiennymi jablkami musi smakowac bosko.
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje. Jestem przekonana, że smakuje wspaniale. Tarty serowe to moje ulubione. :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńtaką jesień na talerzu lubię:)
Jakie piękne, bardzo pyszny przepis! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńśliczna ta tarta, fakt nie przepadam za połączeniem jabłek i sera bo później mnie męczy brzuch ale Twoja tarta wygląda świetnie ;) A co do gatunku innych jabłek nadających się na tego typu ciasta to polecam Renetę ;)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie, a migdały pasują do wszystkiego :) zapraszam do mnie :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/apple-tartcrumble-tarta-jabkowa-crumble.html#.UycVU6h5OSo
OdpowiedzUsuńWitam... właśnie dziś zabrałam się za tą tartę... niestety ciasto kruche z podanych proporcji składników zupełnie się nie udało... moim zdaniem jest zbyt mało mąki... ciasto po zagnieceniu było bardzo lepkie, ciągnące, jak plastelina, a jego ilość nie pozwoliła na rozwałkowanie go tak by starczyło na pokrycie nawet dna formy o śred. 23cm, nie mówiąc już o bokach, ani o grubości 0,5 cm. Ciasto musiałam wyrzucić i zrobić od nowa według innego przepisu... natomiast nadzienie serowo-jabłkowe wyszło bardzo, bardzo smaczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń