Szybko, łatwo, smacznie. Ciasto dla niewprawnych kucharek i tych którzy nie mają czasu na skomplikowane wypieki :)
Składniki :
5 dużych jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg śliwek
migdały w płatkach (50g)
2 łyżeczki cynamonu
cukier do posypania
Wykonanie :
Białka jajek oddzielić od żółtek. Ubijać białka na sztywna pianę, dodając powoli cukier puder, następnie po jednym żółtku nadal ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia zmieszać ze sobą i zmniejszając obroty miksera do minimum powoli wsypywać do masy.
Na wyłożoną papierem blaszkę wylać połowę masy i ułożyć na niej śliwki. Na to wyłożyć drugą połowę ciasta i znów ułożyć śliwki. Nie należy bać się zastosowania dużej ilości owoców. Ciasto biszkoptowe kojarzy nam się zwykle z czymś miękkim i niestabilnym, jednak dzięki użyciu dużej ilości mąki to ciasto jest pysznie biszkoptowe w smaku ale dosyć zwarte - bez najmniejszego problemu utrzyma ciężar owoców i uniemożliwi ich opadnięcie na dół.
Śliwki posypać cynamonem, cukrem i płatkami migdałowymi.
Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Do wypieku użyłam blaszki o wymiarach 25 X 30 cm.
Smacznego !
Inspiracja : www.babeczka.zuzka.pl
Jak Ci pięknie wyrosło! I jakie apetyczne! Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a Twoje wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
uwielbiam, te płatki dodają mu charakterku super
OdpowiedzUsuńczasem najprostsze ciasta są najlepsze. Wygląda bardzo fajnie i smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba ten pierwszy obrazek :)
OdpowiedzUsuńAle super ciasto, nie jadłam jeszcze takiego. Uwielbiam śliwki, więc czeka u mnie w kolejce!:)
OdpowiedzUsuńCiasto jest super, wczoraj je upiekłam. Zamiast szkl. cukru pudru dałam 7 łyżek zwykłego bo nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami. Następnym razem dam do ciasta ze 3 łyżki oleju żeby było bardziej wilgotne ;) Ale połączenie ciasta biszkoptowego, śliwek, cynamonu i migdałów - rewelacyjne
OdpowiedzUsuń