piątek, 7 września 2012

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

                  Szybko, łatwo, smacznie. Ciasto dla niewprawnych kucharek i tych którzy nie mają czasu na skomplikowane wypieki :)



Składniki :
5 dużych jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki 
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg śliwek
migdały w płatkach (50g)
2 łyżeczki cynamonu
cukier do posypania

Wykonanie :

Białka jajek oddzielić od żółtek. Ubijać białka na sztywna pianę, dodając powoli cukier puder, następnie po jednym żółtku nadal ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia zmieszać ze sobą i zmniejszając obroty miksera do minimum powoli wsypywać do masy.

Na wyłożoną papierem blaszkę wylać połowę masy i ułożyć na niej śliwki. Na to wyłożyć drugą połowę ciasta i znów ułożyć śliwki. Nie należy bać się zastosowania dużej ilości owoców. Ciasto biszkoptowe kojarzy nam się zwykle z czymś miękkim i niestabilnym, jednak dzięki użyciu dużej ilości mąki to ciasto jest pysznie biszkoptowe w smaku ale dosyć zwarte - bez najmniejszego problemu utrzyma ciężar owoców i uniemożliwi ich opadnięcie na dół.

Śliwki posypać cynamonem, cukrem i płatkami migdałowymi.
Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Do wypieku użyłam blaszki o wymiarach 25 X 30 cm.

Smacznego !



Inspiracja : www.babeczka.zuzka.pl

6 komentarzy:

  1. Jak Ci pięknie wyrosło! I jakie apetyczne! Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a Twoje wygląda cudnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam, te płatki dodają mu charakterku super

    OdpowiedzUsuń
  3. czasem najprostsze ciasta są najlepsze. Wygląda bardzo fajnie i smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mi się podoba ten pierwszy obrazek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super ciasto, nie jadłam jeszcze takiego. Uwielbiam śliwki, więc czeka u mnie w kolejce!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto jest super, wczoraj je upiekłam. Zamiast szkl. cukru pudru dałam 7 łyżek zwykłego bo nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami. Następnym razem dam do ciasta ze 3 łyżki oleju żeby było bardziej wilgotne ;) Ale połączenie ciasta biszkoptowego, śliwek, cynamonu i migdałów - rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń

Followers