Składniki na spód :
2 żółtka
150 g masła
75 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
225 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
Składniki na wierzch :
2 duże, dojrzałe i miękki gruszki
(opcjonalnie zastąpione gruszkami w syropie)
cytryna
3 jajka
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18 %
60 g cukru
2 łyżki amaretto lub spirytusu
(ja dodałam cytrynówkę bo ją akurat miałam pod ręką)
Wykonanie:
Żółtka, pocięte w kawałki masło, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować ze sobą na gładką masę. Następnie dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Szybko zagniatamy dłońmi bądź robotem kuchennym. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po wyciągnięciu wylepić ciastem formę do tarty ( ja użyłam blaszki o średnicy 26 cm), gdzieniegdzie nakłuć widelcem i piec 15 minut w temperaturze 190 stopni. Należy pamiętać o obciążeniu ciasta grochem żeby nie zaczęło rosnąć :) Wyjąć, kiedy nabierze złocistego koloru.
Gruszki obrać, wyciągnąć gniazda nasienne, pokroić i skropić sokiem z połowy cytryny. Należy pamiętać o wybraniu dojrzałych, miękkich owoców.
Jajka ubić z cukrem i śmietaną, dodać sok z drugiej połówki cytryny i startą na tarce skórkę cytrynową.Do powstałej masy dodać alkohol i wymieszać z wcześniej przygotowanymi gruszkami.
Na wcześniej upieczony i lekko ostudzony spód wyłożyć powstałą masę gruszkową i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego !
Inspiracja : Lubię gotować nr 9/2010
Wyglada tak wspaniale i apetycznie, że mam ochotę pochłonąć ją przez monitor :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglada! A co do jesieni, ja zawsze mam wrazenie, ze trwa za dlugo :)
OdpowiedzUsuńErvisha z ust mi to wyjęła ;D
OdpowiedzUsuńHe he mnie się zdecydowanie bardzie dłuży zima :)
OdpowiedzUsuńjaka ona ładna:)
OdpowiedzUsuńzasmakowałam w tym puszystym wierzchu:)w połaczeniu z gruszkami idealne wręcz!
OdpowiedzUsuńPS polecam też dodać odrobinę waniliowego serka homo.:)
Łał, ślicznie wygląda. Jesiennie i pysznie :)
OdpowiedzUsuń