Składniki na ciasto :
2 łyżeczki cukru
100 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
Składniki na farsz :
1 łyżka miękkiego masła
2 jajka (całe)
0,5 szklanki brązowego cukru
1,5 szklanki ( około 200g) orzechów ( migdały, laskowe, włoskie)
0,5 szklanki miodu
Sos:
3 sztuki dojrzałego kiwi
cukier waniliowy
Wykonanie :
Mąkę, masło i cukier posiekać nożem, następnie dodać żółtko oraz 1-2 łyżki bardzo zimnej wody. Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut.
Masło stop i ostudź. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą orzechy ( ja orzechy niezbyt grubo zmieliłam) , miód, cukier i jajka. Wlać stopione masło. Masa będzie niewiarygodnie słodka, jednak w procesie pieczenia znacznie straci na słodyczy.
Przygotowaną masę wylać na podpieczony wcześniej spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
Kiwi obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w malakserze wraz z cukrem waniliowym tak, aby powstał sos.
Ciasto podawać schłodzone, polane sosem :)
Smacznego !
Inspiracja : www.styl.pl/kuchnia/przepisy
a ja myślę, że jesień to doskonały czas na mocno orzechowe słodkości
OdpowiedzUsuńMiałam na myśli fakt, iż szkoda mi tracić energie na wypieki niezwiązane z owocami sezonowymi które już za chwilkę się skończą :) Staram się przeważnie ustalać cykl wypieków zgodny z tym co w danym momencie mogę dostać na moim osiedlowym placyku :)U mnie w kuchni czas na orzechy pojawia się w okolicach listopada i trwa do wiosny, ale tym razem przesunęłam trochę kalendarz :)
UsuńKiwi! Muszę je kupić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńA tarta brzmi bardzo ciekawie :)
Bardzo ciekawe połączenie;)
OdpowiedzUsuńKiwi i orzechy? W życiu bym na to nie wpadła. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń