I wpadłam. Smak mleczka kokosowego podrażnił kubki smakowe i rozbudził chęci na kokosowe wypieki.
Tak więc moi drodzy najpierw było mleko, a potem było ciasto. Tym razem.
Składniki :
250 g cukru
60 g gorzkiej czekolady
200 ml gorącej wody
2 jajka
90 g ciemnego kakao
150 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych
275 g mleka kokosowego
1/4 łyżeczki soli
Polewa :
125 g mleczka kokosowego
40 g gorzkiej czekolady
50 g wiórków kokosowych
Wykonanie :
Blaszkę o wymiarach 20cm x 30cm smarujemy tłuszczem ( masło, margaryna) i oprószamy bułką tartą.
60 g gorzkiej czekolady oraz kakao zalewamy wrzątkiem i mieszamy aż do uzyskania gładkiego czekoladowego kremu. Odstawiamy na chwilę.
Masło roztapiamy w rondelku i schładzamy. Po wystygnięciu łączymy je z suchymi składnikami ( mąką, sodą, proszkiem, solą). Rozpoczynamy miksowanie, dodając powoli cukier oraz jajka. Następnie wlewamy mleko kokosowe oraz wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Na koniec wsypujemy 50 g wiórków i delikatnie mieszamy.
Powstałe ciasto wkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystygnięciu ciasta robimy polewę.
Do podgrzanego mleczka kokosowego wrzucamy 40 g gorzkiej czekolady i czekamy do rozpuszczenia. Opcjonalnie można dosypać łyżkę kakao jeśli ktoś lubi mocno czekoladowe polewy. Wylewamy jeszcze ciepłą na ciasto i od razu posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego !
Inspiracja : www.kuchniaagaty.blogspot.com
słodka rozpusta z samego rana
OdpowiedzUsuńNie ma to jak wspaniale odkrycia, ktore prowadza do jeszcze wspanialszych wypiekow i dan!
OdpowiedzUsuńSuper odkrycie ;) ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł szczególnie, że mleczko kokosowe czeka na spożycie.. hmm :) jak już wypróbuję, dam znać! LaCultCraftingPot.wordpress.com
OdpowiedzUsuń